• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
İŞKUR İŞGÜCÜ ÇİZELGESİ HAKKINDA BİLİNMEYENLER

İŞKUR İŞGÜCÜ ÇİZELGESİ hakkında bilinmeyenler

Kurum yazılı olarak bilgi istemediğinde ceza uygulanmaz.


İŞKUR un açıklaması:web sayfasından alıntıdır.
Aylık İşgücü Çizelgesini ne zaman vermeliyiz?

 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanununun 3/b maddesinde "İşgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak, İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulunu oluşturmak ve Kurul çalışmalarını koordine etmek, işgücü arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü ihtiyaç analizlerini yapmak, yaptırmak." Kurumumuz görevleri arasında yer almaktadır.

 "4904 sayılı kanunun 21 inci maddesine göre ise "Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur."

 Bu madde gereğince Kurumumuz uygulamasında; işyerlerine ait ilgili ayın işgücü çizelgelerini (her ay olmak üzere) takip eden ayın sonuna kadar Kurumumuz internet sitesine girmeleri gerekmektedir.

denilmektedir. 


4904 sayılı kanunun 21.maddesi açıktır İŞKUR   kurumlardan bilgi istediğinde bilgilerin verilmesi zorunlu olup
verilmediğinde İDARİ PARA CEZASI UYGULANMAKTADIR ve  i) Kurum tarafından istenilen rapor, bilgi ve belgeler ile işgücü piyasasının izlenmesi için gerekli olan istatistiksel bilgileri Kurumca belirlenen süre içerisinde ibraz etmeyenlere üç bin Türk lirası, uygulanmaktadır. 

Başka bir bilgi edinme kapsamında verilen cevap ise aşağıdaki şekildedir:


T.C.
TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Bilgi Edinme Birimi
KONU : Bilgi Edinme Talebi


İBRAHİM  DEMİREL
.................................. ANTALYA


İLGİ : 16.09.2008 ve 11717 sayılı talebiniz.

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Birimimize iletmiş
olduğunuz 16.09.2008 tarihli başvurunuza istinaden hazırlanan cevap metni ilişikte gönderilmiştir.
Bilginizi rica ederiz.

İŞKUR BİLGİ EDİNME BİRİMİ


Ek :
Cevap metni
4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu'nun Bilgi verme ve gizlilik başlıklı 21. maddesine göre Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur. İşverenlerden toplanan bilgiler, Kurum hizmetlerinden başka amaçla kullanılamaz denilmektedir.

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun İdari para cezaları başlıklı 20. maddesinin e fıkrasına göre Bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine iki bin Türk Lirası idarî para cezası verilir hükmü bulunmaktadır.

Bu bağlamda, çalışan sayısı bir ve üzerinde olan tüm işyerleri aylık işgücü çizelgesini takip eden ayın ilk haftası içerisinde kurumuza internet ortamında vermekle yükümlüdürler. İşyeri bilgi formu ise işyeri kuruma kaydedildiği zaman bağlı bulunduğunuz il/şube müdürlüğüne verilir.

Eğer işyerlerinizde çalışan sayısı 50 ve üzerinde ise 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi kapsamında çalıştırılması zorunlu özürlüler nedeniyle cezai müeyyide ile karşı karşıya kalırsınız. Çalışan sayısı 50 kişinin altında ise bağlı bulunduğunuz il/şube müdürlüğüz sizden yazılı olarak bilgi istemediyse geçmişte vermemiş olduğunuz işyeri bilgi formu ya da aylık işgücü çizelgeleri için cezai müeyyide ile karşılaşmazsınız.

Geçmişe dönük olarak aylık işgücü çizelgelerinizi web sayfamıza girip işveren üyeliğinizi yaptıktan sonra 2007 Aralık ayından itibaren internet ortamında girebilirsiniz.



SONUÇ OLARAK

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun Bilgi verme ve gizlilik başlıklı 21. maddesine göre Kurum tarafından kamu ve özel kesim işyerlerinden, iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur. İşverenlerden toplanan bilgiler, Kurum hizmetlerinden başka amaçla kullanılamaz denilmektedir.

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun İdari para cezaları başlıklı 20. maddesinin e fıkrasına göre bu kanunun 21 inci maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine ikibin Türk Lirası idari para cezası verilir hükmü bulunmaktadır.

Eğer işyerlerinizde çalışan sayısı 50 ve üzerinde ise 4857 sayılı İş Kanununun 30. maddesi kapsamında çalıştırılması zorunlu özürlüler nedeniyle cezai müeyyide söz konusu olacaktır. Çalışan sayısı 50 kişinin altında ise bağlı bulunduğunuz il/şube müdürlüğünüz sizden yazılı olarak bilgi istemek durumundadır. İstenilen bilgilerin zamanında verilmesi halinde herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmanız söz konusu olmayacaktır.   

Meslek Mensupları için bu açıklamaların faydalı olacağını umuyorum.


SABRİ KIYAK/SORUMLU BAŞ DENETÇİ


 

  
601 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın