• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
KDV 3 Beyannamesi

3 Nolu KDV Beyannamesi; Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından Türkiye’de yerleşik ancak KDV mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişilere elektronik ortam üzerinden sağlanan hizmetlere yönelik olarak Gelir İdaresi nezdinde almış oldukları özel KDV Beyannamesi ile bu hizmetlere isabet eden KDV’nin beyan edilip ödendiği beyannamedir.KISACA  Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından Gelir İdaresince sağlanan ancak kendi sistemleri üzerinden beyan ettikleri KDV Beyannamesidir. 3 Nolu KDV Beyannamesi 1-24 Nisan tarihleri arasında verilecektir.

3 Nolu KDV beyannamesinin veriliş şekli bizdeki uygulamadan oldukça farklı olacaktır. Buna göre, Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayıp yukarıda sayılan hizmetleri, Türkiye’de KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere bir bedel karşılığında sunanlar, bu hizmetlere ilişkin KDV’yi, “Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti” tesis ettirmek suretiyle beyan ederler.

Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti kapsamında bulunanlar, Türkiye’de katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sundukları hizmetler nedeniyle hesapladıkları katma değer vergisini, takvim yılının aylık vergilendirme dönemleri itibariyle, vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmidördüncü günü akşamına kadar, internet vergi dairesi aracılığıyla ve 3 No.lu KDV Beyannamesi ile Türk Lirası cinsinden beyan ederler.

Türkiye’de yerleşik olmayanlar tarafından Türkiye’de yerleşik bulunan ancak KDV mükellefiyeti bulunmayan vatandaşlara elektronik ortamda verilen her türlü hizmet bundan böyle 3 nolu KDV beyannamesinin konusunu teşkil edecektir.

Türkiye’de yerleşik firmaların vermiş oldukları KDV beyannamelerinden farklı olarak 3 nolu KDV beyannamesi boş ise o ay verilmeyecektir. Bir başka deyişle mükelleflerin beyanı gereken vergileri olmadığı takdirde beyanname verilmeyecektir.

Türkiye’de yerleşik olan ve aynı zamanda Türkiye’de yerleşik olan şahıslara internet üzerinden hizmet sağlayan şirketler vermiş oldukları bu hizmetler için 3 Nolu KDV beyannamesi vermek zorunda değillerdir. Yine, bu şirketlerin yurt dışında yerleşik olan kişilere sağladıkları hizmetler de bu beyannamenin konusuna girmemektedir.

 Türkiye’de yerleşik olmayan mükellefler tarafından  Türkiye’de yerleşik olan KDV mükellefi olmayan şahıslara yönelik internet ortamında sundukları hizmetlere yönelik hesaplanan ve 3 nolu KDV beyannamesiyle beyanı gereken vergi ilk etapta 01 Nisan 24 Nisan tarihleri arasında tahakkuk ettirilecektir. Tahakkuk ettirilen bu vergi ise en geç 26 Nisan tarihi gece saat 00:00’a kadar ödenmesi gerekmektedir.

Yurtdışı Mukimi Ve Elektronik Ortamda Hizmet Veren Tüm Şirketler Bu Beyannameyi Vermek Zorunda Mı?

Evet vermek zorunda. 31 Ocak 2018 tarihli ve 30318 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (SERİ NO: 17) kapsamında herhangi bir hizmet ayrımı yer almamaktadır. Bir başka deyişle, elektronik ortamda hizmet sunan şirketler için herhangi bir ayrıma gidilmeksizin tamamının 3 nolu KDV beyannamesi mükellefi olması gerektiği belirtilmiştir.

Elektronik Ortamda Verilen Hizmetler İçin Türkiye’de İş Yeri Oluşturulursa Ne Olacak?

Elektronik ortamda sunulan hizmetler 213 saylı Vergi Usul Kanununa göre bir işyeri oluşturarak verilirse eğer bu hizmetlere ilişkin hesaplanan KDV 3 no.lu KDV beyannamesi ile değil 1 no.lu KDV Beyannamesi ile verilir.

Mal Teslimleri De 3 Nolu KDV Beyannamesi Kapsamında DEĞİLDİR.

3 Nolu KDV Beyananmesi Vermeden Önce Ne Yapılacak

3 Nolu KDV Beyannamesi verilmeden önce, Türkiye’de yerleşik olmayan mükellefler www.digitalservice.gib.gov.tr adresine girerek oradaki formu doldurmaları gerekmektedir.

3 Nolu KDV Beyannamesinin Konusuna Web Sitesi İle İlgili Hangi Hizmetler Girmektedir?

Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişiler tarafından Web sitesi/sayfası temini, alan adı temini, web barındırma, web sitesine/sayfasına ilişkin alınan diğer hizmetler web sitesi ile ilgili hizmetler kategorisinde yer almaktadır.

Türkiye’de Yerleşik Olmayanlar 3 Nolu KDV Beyannamesi İçin İşe Başlama Bildirimi yapmayacaklar  Mükellefiyet tesisi üzerine internet vergi dairesinde işlem yapılabilmesi için mükellefe kullanıcı kodu, parola ve şifre verilir.

3 Nolu KDV Mükellefiyeti Nasıl Tesis Edilecek?

3 Nolu KDV Beyannamesi için öncelikli olarak Gelir İdaresi Başkanlığındaki www.digitalservice.gib.gov.tr adresine girerek oradaki formu dolduran mükellefler daha sonra Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı nezdinde hizmet sunucusu adına “Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti” tesis ettirilir.

3 Nolu KDV Beyannameleri SMMM Veya YMM ‘ler Tarafından İmzalatılacak Mıdır?

3 Nolu KDV Beyannamesi vermekle yükümlü olan şirketlerin düzenleyecekleri bu beyannameler 3568 sayılı Kanuna göre meslek unvanı almış meslek mensuplarına herhangi bir şekilde imzalatılmayacaktır.

3 Nolu KDV Mükellefleri Defter Tutmak Zorunda Mıdır?

3 Nolu KDV Mükelleflerinin böyle bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti bulunanların 213 sayılı Kanun uyarınca defter tutma zorunluluğu yoktur.

3 Nolu KDV Beyannamesi Mükellefiyeti Olan Şirketler Yevmiye Defteri Defteri Kebir Gibi Defter Tutacaklar Mı?

Türkiye’de yerleşik olmayan ancak Özel KDV Mükellefiyeti olanlar, Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti tesis ettirenlerin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında defter tutma gibi bir zorunlulukları bulunmamaktadır.

3 Nolu KDV Beyananmesi Verilmemesi Halinde Cezai İşlem Var Mıdır?

Türkiye’de yerleşik olmayan mükellefler tarafından  Türkiye’de yerleşik olan KDV mükellefi olmayan şahıslara yönelik vermiş oldukları hizmetler için 3 Nolu KDV Beyannamesini vermemeleri halinde 213 sayılı Kanunun vergi cezalarına dair hükümlerinin uygulanacaktır. Bunlar vergi ziyaı, özel usulsüzlük gibi cezalar olacaktır. Zamanında tahakkuk ettirilmesi gerekirken tahakkuk ettirilmeyen vergiler için vergi ziyaı cezası öngörülmüştür. Hesaplanması gereken verginin 1 katı tutarında vergi ziyaı cezası salınacaktır.

3 Nolu KDV Beyannamesinin Konusuna Bilgisayar Yazılımı İle İlgili Hangi Hizmetler Girmektedir?

Elektronik ortamda sunulan bilgisayar yazılım hizmetleri de 3 nolu KDV beyannamesinin konusuna girmektedir. Bunlar sırasıyla; Bilgisayar yazılım ve donanımlarının uzaktan bakımı, uzaktan sistem yönetimi ve çevrimiçi veri depolama hizmetleri ile erişimi, indirilmesi ve güncellenmesi dahil, yazılımlar ve tüm dijitalleştirilmiş ürünlerin (antivirüs programları, reklam engelleyici programlar, aygıt sürücüleri, web sitelerine ilişkin filtreler ve güvenlik duvarı gibi ürünler dahil) satışı.

Elektronik Finansal Veriler De 3 Nolu KDV Beyannamenin Konusuna Girer Mi?

Evet, elektronik finansal verilerde bu beyannamenin onuşuna girmektedir. Son yıllarda ittikçe artan bu hizmetler arasında alıcı tarafından girilen belirli verilere yanıt olarak internetten veya bir elektronik ağ aracılığıyla bilgisayardan otomatik olarak üretilen hizmetler (finansal veriler, yasal veriler vb). girmektedir.

Elektronik Hizmet Sunumuna Aracılık Edenler De Beyan Yapacaklar Mıdır?

Elektronik hizmete ilişkin sunucunun doğrudan belirtilmediği ve bu hususun taraflar arasındaki sözleşmeye yansıtılmadığı, hazırlanan fatura ve benzeri dokumanlarda hizmete ve elektronik hizmet sunucusuna yönelik bilgilere açıkça yer verilmediği durumlarda, elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin KDV, elektronik hizmet sunumuna aracılık edenler tarafından beyan edilip ödenir.

Alıcı Ve Satıcıyı Bir Araya Getiren Aracı Şirketlerin Satışları Da 3 Nolu KDV Beyannamesinin Konusuna Girer Mi?

Evet. Bazı web siteleri sadece komisyonculuk yapmaktadır. Bu şirketler de yapmış oldukları hizmet dolayısıyla bu beyannameyi vermekle yükümlüdürler.  Buna göre, Alıcı ve satıcının internet veya elektronik bir ağ aracılığıyla bir araya getirilmesini veya işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan platformlar tarafından mal ve hizmetlerin satışına ilişkin verilen her türlü hizmetler (internet sitesinde mal veya hizmetlerin satışı amacıyla yerleştirme hakkının satışı dahil) beyannamenin konusuna girmektedir.

Vergi Nasıl Hesaplanacak?

Türkiye’de yerleşik olmayan ancak Özel KDV Mükellefiyeti olanlar, Türkiye’de KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere internet üzerinden verdikleri hizmetler nedeniyle, bu hizmetlerin tabi olduğu KDV oranı neyse o KDV oranı hesaplanır.

İnternet Üzerinden Haber, Hava Ve Yol Durumu Raporları Da 3 Nolu KDV Beyannamesinin Konusuna Girer  Bazı web siteleri internet üzerinden abonelik sistemiyle bu tür hizmetleri sunmaktadırlar. Yeni düzenlemeyle birlikte, Telekomünikasyon bileşenlerinin yardımcı ve alt bir bölüm oluşturduğu, internet servis paketleri (Haber, hava durumu veya yol durumu raporlarına erişim sağlayan içerik sayfaları, oyun alanları, web sitesi barındırma, çevrimiçi tartışmalara erişim gibi internet erişiminin ötesine geçen unsurları içeren paketler dahil). 3 nolu beyannamenin konusuna dahil edilmiştir.

İnternet Üzerinden Hangi Tür Abonelikler Ve İndirmeler 3 Nolu KDV Beyannamesinin Konusuna dahildir

  • Fotoğraflara, resimlere, ekran koruyuculara, masaüstü temalarına erişmek veya bunları indirmek.
  • Elektronik kitaplar ve diğer elektronik yayınlara erişmek veya bunları indirmek.
  • Çevrimiçi gazete ve dergilere abone olmak.
  • Web günlüğü ve web istatistik hizmetleri.
  • Çevrimiçi haber, yol ve hava durumu raporları.
  • Bir web sitesinde/sayfasında, afiş reklamları da dahil olmak üzere, reklam alanı sağlanması.
  • Arama motorlarının ve internet dizinlerinin kullanılması hizmeti.

Hangi Tür Uygulama İçi Satın Almalar 3 Nolu KDV Beyannamesinin Konusuna Girer?

Belirli bir ücret karşılığında satın alınan uygulamalar da 3 Nolu KDV beyannamesinin konusuna dahil edilmiştir. Buna göre, Bilgisayar, mobil telefon ve benzeri araçlar vasıtasıyla sunulan müzik, film, oyun (şans oyunları, bahis ve kumar oyunları dahil), siyasi, kültürel, sanatsal, spor, bilim ve eğlence yayınları ve etkinlikleri ile diğer tüm uygulamalar ve uygulama içi satın almalara ait KDV bundan böyle 3 nolu beyanname ile beyan edilip ödenecektir.

Müzik İndirmek, Oyun İndirmek Ve Yayın Hizmetleri De 3 Nolu KDV Beyannamesinin Konusuna  girer. Buna göre,

  • Müziğe, müzik dışındaki seslere, filmlere erişmek veya bunları indirmek.
  • Oyunlara erişmek veya oyunları indirmek, oyunların uzaktan oynanmasının sağlanmasına ilişkin hizmetler ile oyun içi satın almalar.
  • Programların kullanıcının seçtiği bir zamanda ve münferit isteği üzerine, medya hizmet sağlayıcısı tarafından düzenlenmiş bir program kataloğuna bağlı olarak izlendiği veya dinlendiği yayın hizmetleri.
  • Geleneksel radyo ve televizyon ağları üzerinden eş zamanlı olarak yayınlanmayan radyo ve televizyon programlarının internet veya elektronik bir ağ aracılığıyla temini.

Uzaktan Eğitim Hizmetleri 3 Nolu KDV Beyannamesinin Konusuna Girer . belirli bir ücret karşılığı verilen sanal dersler de bu beyannamenin konusuna dahil edilmiştir. Buna göre, sanal sınıflar da dahil olmak üzere, insan müdahalesi sınırlı olan ve internet veya elektronik bir ağ aracılığıyla verilen otomatik uzaktan eğitim hizmetleri (öğretmen ile öğrenci arasındaki iletişimi sağlamaya yönelik basit bir araç olarak kullanılma durumu hariç).

Öğretmen Tarafından İnternet Üzerinden Verilen Kurslar 3 Nolu KDV Beyannamesinin Konusuna Girermez

Radyo Ve Televizyon Yayın Hizmetleri De 3 Nolu KDV Beyannamenin Konusuna Girer . Yurtdışına yönelik haber abone siteleri de bu kapsama dahil edilmiştir. Buna göre, Bir medya hizmet sağlayıcısının editoryal sorumluluğu altında ve kamuoyuna yönelik, elektronik iletişim şebekeleri yoluyla programların belli bir akışına dayanarak eş zamanlı dinleme veya izleme amacıyla işitsel veya işitsel-görsel radyo ve televizyon yayın hizmetleri.

3 Nolu KDV Mükellefiyeti Olanların KDV İndirim Hakkı Vardır

3 Nolu KDV Beyannamesi Kredi Kartı İle De Ödenebilir 

Bedel Döviz Cinsinden Hesaplandığında olayın meydana geldiği günkü Resmî Gazete’de ilan edilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilir. Merkez Bankasınca Resmî Gazete’de ilan edilmeyen dövizlerin Türk parasına çevrilmesinde ise cari döviz kuru esas alınır.

3 Nolu KDV Beyannamesi İle Ödemeye Aracılık Eden Bankalar Bilgi Vermek Zorundalardır.

3 Nolu KDV Beyannamesini Şirket Adına Türkiye’deki Bir Şirket veremez.

Yurt Dışından Elektronik Ortamda Gelen Mallar Da 3 Nolu KDV Beyannamesi Kapsamında değildir.

Elektronik Ortamda Alınan Sağlık Hizmetleri kdv oranı

Bilindiği üzere, Türkiye’de sunulan sağlık hizmetlerinde KDV’nin yüzde 8 hesaplanabilmesi için hizmeti veren kurum tarafından Sağlık Bakanlığından ruhsat alınması gerekmektedir. Türkiye’de yerleşik olmayan mükellefler tarafından Türkiye’de yerleşik olan KDV mükellefi olmayan şahıslara yönelik internet ortamında sundukları sağlık hizmetleri kapsamında böyle bir ruhsat söz konusu olmadığından genel orana tabi KDV hesaplanması gerekmektedir.

  
566 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın