• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
ÖDENEN YEMEK BEDELLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

Özelge: Hizmet erbabına verilen yemeğin işyeri ve müştemilatında verilmesi halinde, yemek bedelinin tamamının gelir vergisinden istisna edilmesi gerekir.

Sayı: 
B.07.0.GEL.0.42/4214-2152/50967
Tarih: 
28/10/2004
 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

 

SAYI    : B.07.0.GEL.0.42/4214-2152                                         28.10.2004 * 50967

KONU :  

 

 

 

İLGİ : ................. tarih ve .................sayılı yazınız.

Yazınızda, çalışanlarınıza yapılan yemek yardımlarının ilgililerin ücret bordrolarının gelir hanesinde gösterildiği, yemek kesintisi hanesinde ise yenilen yemek bedeli gösterilerek kalan bakiye nakdi yemek yardımı tutarı olarak gelir vergisine tabi tutulduğu, bu işlemin doğru olup olmadığı sorulmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez..." hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun  gelir vergisinden istisna edilen ücretlere ilişkin  23 üncü maddesinin   8 numaralı bendinde ise hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna edilmiştir. Ancak işverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek  bedelinin 800.000 lirayı (2004 yılı için 7.000.000 lira) aşmaması ve buna ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde, aşan kısım ile hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakten yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatlerin ücret olarak vergilendirileceği hükme bağlanmıştır.

Bu maddeye göre, hizmet erbabına verilen yemeğin işyeri ve müştemilatında verilmesi halinde, yemek bedelinin tamamının gelir vergisinden istisna edilmesi gerekir. Yemek işyeri ve müştemilatı dışında veriliyorsa yemek bedeline ilişkin faturanın işveren adına düzenlenmesi ve yemek bedeline ilişkin ödemenin bu hizmeti sağlayan lokanta veya kuruluşa yapılması halinde, yemek bedelinin 7 milyon lirasının gelir vergisinden istisna tutulması, fazlasının ilgili ayın ücretine dahil edilerek vergilendirilmesi gerekir. Nakit olarak verilen yemek bedelinin ise tamamı vergiye tabi olacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

  
590 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın