T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
KONU : Basit Usule tabi mükellefin nakil vasıtalarının satışı hk.
İLGİ : 21.09.1998 tarihli ve DEF.0.52.10.5C/6633 sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin ticari faaliyetini sürdürdükleri nakil vasıtalarını satmaları halinde alıcılar tarafından satıcılara ödenen ve taşıt değerinin çok üzerinde bulunan hava parasının kayıtlara ne şekilde intikal ettirileceği hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere; 215 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin, 4. Bölümünün 32. paragrafında "Ancak kullanılan sabit kıymetler gider yazılmayacak ve üzerinden amortisman hesaplanmayacaktır." denilmektedir.
Ayrıca, 72 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğin 2.3. Bölümünün 24. pa-ragrafında "...amortismana tabi iktisadi kıymetlere ait fatura ve benzeri belgelerde gösterilen katma değer vergisini indirim konusu yapamazlar." ifadesi yer alırken, 2.4. bölümünün 26. parafında "Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymet teslimleri katma değer vergisine tabi bulunmamaktadır." şeklinde düzenleme yer almaktadır.
Buna göre, iktisadi kıymetlerin satışından elde edilen hasılat ticari kazancın tespitinde dikkate alınmayacaktır. Aynı şekilde söz konusu iktisadi kıymetleri alan basit usulde vergilendirilen mükelleflerin bunları amortismana tabi tutmak suretiyle gider yazmaları da mümkün bulunmamaktadır.
Ancak; Gelir Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin 1-6 numaralı bentlerinde yazılı gelir unsurları ile ilişkilendirilemeyen bu nevi gelirlerin, diğer kazanç ve irat olarak anılan Kanunun 80 ve müteakip maddelerinde yer alan hükümlere göre vergilendirileceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.