• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Türkiye ile Moldova arasında ticari ve ekonomik amaçlı diplomatik statüye haiz olmayan ve yabancı sermayeli bir şirket olarak kabul edilen bir temsilcilik açılması halinde uygulanacak vergilendirme h
Sayı: 
B.07.0.GEL.0.87/8734/24224
Tarih: 
15/06/1999
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü



TARİH : 15.06.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.87/8734/24224
KONU : Türkiye ile Moldova arasında ticari ve ekonomik amaçlı diplomatik statüye haiz olmayan ve yabancı sermayeli bir şirket olarak kabul edilen bir temsilcilik açılması halinde uygulanacak vergilendirme hk.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA

İLGİ : a) 20.04.1999 tarih ve İEGY-III-99-1064-6359,
b) 14.05.1999 tarih ve İEGY-III-99-1336 sayılı yazılarınız.

İlgide kayıtlı yazılarınız incelenmiş, konuya ilişkin görüşlerimiz aşağıda belirtilmiştir.

- Yazınızda sözkonusu temsilciliğin Büyükelçiliğe bağlı diplomatik statüyü haiz olmayan bir ofis olarak kurulması ve temsilcilikte Moldova Ekonomi Bakanlığı'ndan gön-derilecek diplomatik statüyü haiz olmayan bir uzman ile tevdir edilmesi ve asgari bir mahalli memurun istihdam edilmesi ve sözkonusu temsilcilik mensuplarının Diplomatik ve Konsolosluk İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmeleri'nde yer alan ayrıcalık ve bağışıklıklardan yararlandırılmamaları görüşü Bakanlığımızca da uygun görülmektedir.

- Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, "Yabancı devletlere, yabancı kamu idare ve müesseselerine ait veya tabi olup 1 inci maddenin (A) ve (B) işaretli bentleri haricinde kalan ticari, sınai ve zirai işletmeler Türk iktisadi kamu müesseseleri gibi kurumlar vergisine tabi tutulur.

Bunların kazanç gayesi gütmemeleri, tüzel kişiliklerinin olmaması, müstakil muhasebeleri ve kendilerine tahsis edilmiş sermayelerinin veya işyerlerinin bulunmaması mükellefiyetlerine tesir etmez" denilmektedir.

Yazınızda, Moldova Büyükelçiliği'ne bağlı bir ofis olarak kurulacağı belirtilen temsilciliğin kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesisi sözkonusu değildir. Ancak, anılan temsilciliğin Türkiye'de ticari, sınai veya zirai faaliyetlerde bulunması halinde, bu faaliyetler dolayısıyla Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesi gereğince Türk iktisadi kamu müesseseleri gibi kurumlar vergisi mükellefi olacaktır.

- Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesine göre, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir.

Aynı Kanunun 15 inci maddesine göre, karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerine, konsolosluklarına ve bunların diplomatik haklara sahip mensuplarına yapılan teslim ve hizmetler ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlara ve bunların mensuplarına yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.

Türkiye ile Moldova arasında ticari ve ekonomik amaçlı diplomatik statüye haiz olmayan ve yabancı sermayeli bir şirket olarak kabul edilen bir temsilcilik açılması halinde sözkonusu temsilciliğin, Türkiye'de yapacağı ticari, sınai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde teslim ve hizmetleri Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesine göre katma değer vergisine tabidir.

Öte yandan sözkonusu temsilcilik diplomatik statüye sahip olmadığından Katma Değer Vergisi Kanununun 15 inci maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.

Ayrıca sözkonusu temsilciliğin, Hazine Müsteşarlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen kuruluş işlemlerini müteakip, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre işe başlamadan önce adresin bağlı olduğu vergi dairesine işe başlamayı bildirerek vergi kimlik numarası alması (VUK/8, 153, 168) ve tasdike tabi defterlerini tasdik ettirmesi (VUK/220-223) gerekmektedir.

Bilgilerini ve gereğini arz ederim.

  
712 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın