• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
KONU : Mükellefin televizyon programı çalışmalarının GVK 18. md kapsamına alınıp alınmayacağı hk.
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 03.05.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.42/4215-32/763/17183
KONU : Mükellefin televizyon programı çalışmalarının 
GVK 18. md kapsamına alınıp alınmayacağı hk.
İSTANBUL VALİLİĞİ
(Defterdarlık : Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğüne)


İLGİ: 17.111998 tarih ve B.07.0.DEF.0.34.11/VSZ-GVK-18/7966 sayılı yazınız.
İlgi yazınızda .......'un yapmış olduğu televizyon programı çalışmalarının Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda Bakanlığımız görüşü sorulmaktadır.


Adı geçenin ve söz konusu "..........." adlı televizyon programına ilişkin olarak ............Yayıncılık A.Ş. ile yapmış olduğu sözleşmenin incelenmesinden; 

- ......... 'un "........." proramında sanatçı/sunuculuk görevini anılan televizyon kuruluşuna karşı sözleşmede yer alan şart ve koşullara bağlı olarak ifa etmekle yükümlü olduğu,

- Adı geçenin bu görevini televizyon kuruluşunun emir ve talimatları doğrultsunda yerine getirmeyi taahhüt ettiği,

- Sanatçı/sunucunun aynı zamanda programların prodüksiyonna katkıda bulunmayı, programın içeriğini hazırlayıp gösterime hazır hale getirmeyi, .....'nin gerçekleştirileceği başka programlarda da sanatçı/sunucu olarak görev ifa etmeyi taahhüt ettiği,

- ..... bünyesinde görev aldığı proframların isim ve ünvanları ile bu programların yazı ve formatlarının .....'ye ait olduğu ve adı geçenin bunları hiçbir suretle başkaca bir yayın kuruluşunda kullanmayacağını ve kullanılmasında rol ve görev almayacağını taahhüt ettiği,

- Adı geçenin görev aldığı programların Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 3257 Sayılı Kanun ve bunlara bağlı olarak çıkartılmış tüzük ve yönetmeliklerde tadad edilen her türlü mali ve manevi hak sahibinin mutlak suretle ve münhasıran ..... olduğu,
anlaşılmaktadır.

Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde; "Müellif, mütercim,heykeltraş, hattat, ressam, bestekar ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete , dergi, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır. 

Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir. 

Yukarıda yazılı kazançların arızi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez. 

Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94. maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur. "hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu madde hükmü ilgi yazınızda belirtilen konu bakımından değerlendirildiğinde, istisnanın, mükelleflerinin radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini televizyon ve videoda yayınlamak suretiyle elde ettikleri hasılata tanındığı sonucuna ulaşılmaktadır. Buna göre istisnadan yararlanmak için öncelikle radyo ve televizyon senaryo ve oyunu niteliğinde bir eser meydana getirmek gerekmektedir. 

Adı geçenin televizyon kuruluşu ile yapmış olduğu sözleşme hükümleri incelendiğinde, kendisinin tamamen işverenin talimatları doğrultusunda ve belirli bir işyerine bağlı olarak sanatçı / sunucu görevini ifa ettiği, yine sözleşme hükümlerine göre programların prodüksiyonuna katkı bulunma ve programın içeriğini hazırlayıp ve gösterime hazır hale getirmekle yükümlü olmakla yaptığı işin maddede sözü edilen nitelikte bir eser meydana getirmeyi kapsamadığı, programların her türlü hak sahibinin mutlak suretle ve münhasıran televizyon kuruluşu olduğu anlaşılmaktadır. 

Bu özellikler dikkate alındığında, adı geçenin elde ettiği hasılatın serbest meslek faaliyetinden kaynaklanmadığı, Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde tanımlanan ücret olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. 

Buna göre, adı geçenin "........." adlı televizyon programında , televizyon kuruluşu ile arasında yapılan sözleşme hükümleri çerçevesinde ifa ettiği sanatçı / sunucu görevi karşılığında elde ettiği gelir, Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde tanımlanan ücret niteliğindedir. Bu nedenle de anılan Kanunun 18 inci maddesindeki istisnadan yararlanması mümkün değildir. 

Diğer taraftan, söz konusu televizyon programı, adı geçen tarafından ücretli konumuna girmeksizin bağımsız olarak ifa edilen bir serbest meslek faaliyeti sonucundan hazırlanmış olsaydı dahi, 18 inci maddede belirtilen nitelikleri haiz bir eser olmadığından, elde edilen hasılatın anılan maddedeki istisnadan yararlanması mümkün olmayacak. 

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

  
890 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın